Historie

Levanger har en lang historie, og man antar at byen var et viktig handelssentrum allerede for 1000 år siden. Den gang bestod området ved innløpet til Eidsbotn av en havn, en markedsplass og et kirkested.

Levanger ble en møteplass for fôrbønder fra Jemtland, fiskere fra Fosen og lokale bønder og håndverkere som byttet varer. Kjøpmenn fra Trondheim og Nordland reiste til Innherred for å delta i handelen, som foregikk på båtallmenningen ved sundet, og på martnasplassen opp mot kirka.

Martnan er fortsatt et viktig samlingssted den dag i dag. 100 bodholdere fra inn- og utland kommer til torvet i Levanger hvert år, i tillegg arrangeres en rekke konserter, forestillinger og utstillinger i forbindelse med martnan. Den vakre trehusbyen tiltrekker seg en del turister på sommerstid, og mange legger besøket til martnasuka i starten av august.

Dersom du ønsker å være bodholder på martnan, finner du påmeldingsskjema her. Hvis du har spørsmål om Levangermartnan, kan de rettes til daglig leder i Levanger Næringsforum, Svein Kvarving. post@levangernf.no.

Reklame